El Instituto Cervantes utiliza cookies propias y de terceros para facilitar, mejorar y optimizar la experiencia del usuario, por motivos de seguridad, y para conocer sus hábitos de navegación. Recuerde que, al utilizar sus servicios, acepta su aviso legal y su política de cookies.

Blog del Instituto Cervantes en Utrecht

Todo sobre nuestras actividades y servicios

De impact van een oorlog op een eenvoudige vrouw en een ode aan het leven.

Por María Nieto

Colometa is het levensverhaal van Natalia, tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog. Natalia is een eenvoudige vrouw in Barcelona, haar eerste man geeft haar de koosnaam Colometa (Duifje). We maken mee hoe Natalia verandert van een naïef, verliefd meisje in een rijpe, volwassen vrouw. Hoewel haar verhaal nergens een directe beschrijving van de gruwelijkheden van die oorlog geeft toont het wel de immense impact die een oorlog op een individu kan hebben. Het is een persoonlijk verhaal met herkenbare menselijke colometa-monologo-blogemoties als angst en twijfel, verdriet en wanhoop, maar ook hoop en vreugde. Het verhaal laat zien hoe deze vrouw de tand des tijds doorstaat, hoe zij zich ontwikkelt en hoe zij verandert, om uiteindelijk te worden wie zij is op de dag van haar sterven. Een bezoeker schreef over Colometa: ’Door de taal en door het spel kwamen we getroost uit de voorstelling.’

Colometa is behalve een persoonlijke en aangrijpende geschiedenis over de gevolgen van een burgeroorlog ook een ode aan de schoonheid van het leven en de kracht van de liefde. Teder en zinnelijk stoft Natalia haar verleden af, rijgt ze de beelden in het heden aan elkaar en wordt de pijn van de oorlog en haar vroeger leven als Colometa helder in haar hoofd en in haar hart. Márquez zegt in bewondering over de roman: Een mens die nog weet hoe de dingen heten heeft zijn ziel al half gered.

Op speelt Rosmarie Blaauboer de monoloog Colometa in Een aangrijpende en ontroerende voorstellingstelling gebaseerd op de roman La Plaça del Diamant van Mercè Rodoreda. Volgens Gabriel García Márquez de mooiste roman die er in Spanje na de burgeroorlog is uitgegeven. De reacties op de voorstelling variëren van ‘een indrukwekkende en ontroerende voorstelling’, tot ‘ik heb 100 minuten op het puntje van mijn stoel gezeten’.

Adres: Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht
Aanvang: 28/05/2015 op 20:00 uur
Bekijk alle informatie 

 

Comparte esta entrada

Twitter Facebook Google+ LinkedIn Del.icio.us Tumblr Del.icio.us

Deja un comentario

  • Twitter
  • Facebook
  • Correo electrónico
  • RSS

Instituto Cervantes Utrecht

Instituto Cervantes de Utrecht

Dirección:
Domplein 3, 3512 JC,
Utrecht (Países Bajos)

Tel.: +31 302428470
Fax: +31 302332970

Horarios:
Información y comunicación:
De lunes a jueves: 10:00-18:00
Viernes: 10:00-15:00
Biblioteca:
De lunes a jueves: 15:30-18:30
Viernes: 10:00-13:00

Contacto:
cenutr@cervantes.es

http://utrecht.cervantes.es

Categorías / Categorieën

© Instituto Cervantes 1997-2022. Reservados todos los derechos. cenutr@cervantes.es